Att hitta på spännande aktiviteter med sin hund är något som de flesta hundägare är intresserade av – så varför inte göra något som hunden faktiskt gillar? Lär den hur man spårar och ta sedan med hunden ut på jakt!

Jägare och jakthund i skogenPå e-butiken Activeoutfit har man ett erbjudande just nu om att köpa jaktradio, så varför inte ta tillfället i akt och börja jaga? Det är en perfekt aktivitet för alla hundägare – egentligen oavsett ras så länge hunden inte tillhör en av de mindre raserna, eller de så kallade knähunds-raserna. Men något som man ska komma ihåg är att det inte går att bara ge sig ut i skogen med sin jycke och förvänta sig jaktlycka, hunden måste precis som du lära sig vad det faktiskt innebär att jaga och vad som krävs. Något som därför är ett bra tips är att lära hunden hur man spårar, och det är något som tidningen Svensk Jakt tipsar om hur man gör på bästa sätt i olika steg, men något man ska vara på det klara med är att det krävs en hel del både träning och tålamod innan hunden lär sig.

Så lär du hunden att spåra

  • När ska man börja spårträna? Eftersom alla hundar är olika finns ingen exakt ålder för när spårträningen är optimal att börja med, men som med alla småttingar är det alltid bra att börja tidigt och därför kan en fingervisning vara att starta omkring fem till tolv månaders ålder.
  • Hur vet man om hunden är redo? Enligt Svensk Jakts expert kan man börja att testa hundens spårningsintresse med att lägga ut vad han kallar ett kontrollspår och avancera sedan långsamt.
  • Vad ska hunden ha för förkunskaper innan spårningsträningen? Grundkunskaper i lydnad är nästan ett måste i och med att detta kräver tålamod både från din och hundens sida. Kom också ihåg att koncentration inte är unghundens starkaste sida, så skynda långsamt så att både koncentration och intresse hålls kvar.
  • Hur börjar man själva inlärningen? Ta en sak i taget och var för sig så att hunden inte blir förvirrad.

Dags att jaga med hunden, kan du vad som gäller?

Jägare i skogen som väntar på sitt byteNär hunden är spårtränad och klar är det dags att testa på att jaga tillsammans. Men något som man ska ha klart för sig är att det inte bara är att plocka upp ett gevär och ta med hunden ut i skogen och sätta igång med jakten. Det får man absolut inte göra. Det finns både regler för människor som jagar och för hundar som jagar att följa, så dessa kan vara bra att lära sig samt även ta sin jägarexamen för att få lov att jaga. Specifika regler som gäller vid jakt med hund finns att lära sig hos Jägareförbundet där man bland annat listat vilka krav som finns, vad man ska tänka på och nyttiga tips som jägare och jakthund kan ha nytta av att kunna. Sen när du lärt dig allt detta, är ett tips att börja träningen i ett träningshägn och det är något som finns i Almunge där jägare och hund kan träna på att jaga vildsvin, något man kan läsa mer om hos Norrteljetidning.