Att ta med sig sin hund på jakt är det många som gör nu under jaktsäsong, och visst finns det en hel del risker förenat med att ta med sig sin hund ut i skogen och jaga – men att räddningstjänsten får rycka ut för att rädda en jakthund som villat bort sig är det sällan som händer, men just så var fallet nu i år för räddningstjänsten i Linköping.

hund-ligger-nedDet är många som lär sin hund att spåra för att kunna ta med sig sin vovve på jakt i skogen, och något som trodde hans hund var förberedd för jakten i år var husse Per-Åke Peterson. Som många gånger tidigare tog han nämligen med sig sin nioåriga jakthund Calle ut i på skogsäventyr och då hände det som inte fick hända: Calle försvann. På GPS:en Calle hade på sig kunde Per-Åke tydligt se hur Calle gått in i ett grävlingsgryt, men ut kom han dock inte.

Hade Calle överlevt?

Trots försök att gräva fram Calle kunde man inte hitta honom och för Corren berättar Per-Åke hur han nu tvingades kontakta räddningstjänsten. Inte heller dem kunde locka fram Calle och inga livstecken gick att finna, man tvingades att ge upp. Men hoppet om att hunden skulle ha klarat sig levde fortfarande kvar. Till exempel hade Per-Åke pratat med Calles hunduppfödare som berättat att han varit med om att en annan hund försvunnit i hela 11 dagar och återfunnits helskinnad – så att ge upp var alltså uteslutet, och tur var väl det. På söndagen samma helg kunde man i pejlingutrustningen se hur Calle rört på sig i grytet och räddningstjänsten kopplades återigen in.

Lockade med korv

För att locka ut Calle, som förmodligen vaktade sitt byte i grytet, valde räddningstjänsten att locka med korv. Och det fungerade. Trött, hungrig och törstig lockades Calle ut och Per-Åke kunde ta hem sin vän och för Corren berättar han att hunden nu är som vanligt igen och att han är supertacksam för räddningstjänstens hjälp – men om Calle får följa med på jakt snart igen säger han dock inget alls om.