Agility är en sport där en hund ska ta sig fram på en bana med hinder. Inspirationen kommer från hästhoppning, och sporten uppstod när man behövde pausunderhållning till en brittisk hundutställning.

Den första agilitytävlingen hölls som pausunderhållning på Crufts-utställningen 1978. Crufts är världens största hundutställning och hålls idag i Birmingham.  Året innan hade John Varley i organisationskommittén blivit ombedd att ordna en lämplig pausunderhållning. Tillsammans med hundtränaren Peter Meanwell, och de utvecklade, med inspiration från hästsporten, en bana med många hopp och hinder för att visa på hundens snabbhet och smidighet. Smidighet heter agility på engelska, och detta blev också det engelska namnet på sporten. Många av de hinder som finns på moderna agilitybanor fanns redan då.

Agility var alltså bara tänkt som underhållning från början, men väckte genast intresse bland hundägare. Många ville se fler uppvisningar, och även träna sina hundar så att de kunde delta i tävlingar. Intresset spreds som en löpeld över brittiska öarna, och redan 1979 kunde man anmäla sin hund till agilityträning vid många engelska hundklubbar.

Nästa år, 1980, presenterade den brittiska kennelklubben regler för agility, och tre år senare bildades en speciell klubb enbart inriktad på agility i Storbritannien, och man började ge ut tidningen Agility Voice.