Det är viktigt att skydda och ta hand om sina husdjur, för många är de som familjemedlemmar.

hund pudelNyligen kunde man läsa i Svenska Dagbladet om hur den brittiska artisten Joss Stone skjutit upp flera konserter, med anledning av att hennes hund Missy blivit svårt sjuk. Hon skriver på Facebook att hunden faktiskt är det närmaste ett barn hon har och att det kanske låter fånigt för en del men att det för henne är allt. Och vi som älskar hund, har hund och ser de som våra familjemedlemmar vet och förstår hur Joss Stone tänker och känner. De spelningar som skjutits upp är i Västindien men förmodligen kommer de inom kort att hållas ändå. Och vi får hoppas att hunden Missy blir frisk igen.

Om något liknande skulle hända någon i Stockholmsområdet kan denna alltid besöka exempelvis sollentunadjurklinik.se för att få den hjälp som den behöver, för det är verkligen inte kul när ett husdjur blir sjukt.

Det finns en hel del olika sjukdomar som kan drabba just hundar och katter, våra allra vanligaste husdjur. Några av dessa är bland andra:

  • Sjukdomar orsakade av parasiter, virus och bakterier
  • Cancer
  • Rabies
  • Infektioner
  • Kennelhosta
  • Kattpest

Vaccinera och försäkra ditt husdjur

Jordbruksverket kan vi läsa att det bästa är att regelbundet vaccinera sitt husdjur, mot alla de vanligaste åkommorna. Samt gärna vara noga med att ta bort fästingar och behandla djuret för att inte så lätt få just fästingar, genom speciell krage eller medicin som avskräcker de små krypen från att bita sig fast och suga blod. Sedan är det vidare så att vissa raser har mer problem än andra, eftersom avel verkligen har brutit ner immunsystemet hos många raser. Detta medför bland annat ärftliga sjukdomar som kan sätta sig i nervsystem, njurar hjärta, skelett, hud, ögon med mera. Vissa är mer smittsamma än andra.

Som ägare har man också ansvaret på sig att skydda och se efter sitt husdjur. Detta kan vara att minska risker av olika slag i hemmiljö, att se till så att giftiga ämnen inte finns i markhöjd, att sätta nät på en balkong, att förhindra att katten springer ut på vägen genom staket samt skada sig på trasiga saker eller få i sig små föremål. Ett tips är också att givetvis skaffa försäkring till sitt husdjur – det kan bli väldigt dyrt annars, eftersom deras behandling inte subventioneras.